Blir du också lite extra filosofisk såhär kring jul? I juletid tänker jag mycket på de världsliga frågorna. Jag blir extra tacksam över det jag har och funderar på hur jag kan leva gott utan att miljö och andra varelser ska behöva bekosta mitt välmående.
Jag tänker mer på hur man hade det förr, när man inte kunde slänga maten bara för att den legat i kylen några dagar och såg lite ledsen ut, eller vrida upp värmen på elementet ett snäpp när vinterkylan kom. Då snålade man med resurserna för att man var tvungen och inte bara för att man visste att man borde.
Många saker var bättre förr. Som risgrynsgröten till exempel. Det är en himla tur att vi fortfarande kan strunta i att vrida upp värmen på elementet, dra på oss par raggsockor, äta upp resterna i kylen och koka risgrynsgröt ungefär som man gjorde förr.
Har du tänkt på att grädde inte bränner fast alls lika lätt som mjölk gör? Det är fettet som gör’et. Gammaldags mjölk har ett fetthalt på 3,7-4,5% och är den fetaste mjölken i butiken. Den är perfekt att koka risgrynsgröt på.
Med ekologisk, gammaldags mjölk från Hjordnära, en klick smör, oraffinerat socker och ekologiskt grötris gjorde jag denna gång min risgrynsgröt på ett lite annorlunda vis än jag brukar. Istället för att koka risgrynsgröten och stup i kvarten springa till spisen för att rädda gröten från att bränna fast eller koka över, lät jag gröten efter ett uppkok svälla på egen hand utan spisens hjälp. Energismart, helt klart!
Det här receptet är perfekt att använda om du vill äta risgrynsgröt till frukost, eftersom gröten är färdig på morgonen och du bara behöver värma på den lite snabbt. Det funkar ju precis lika bra att koka gröten på morgonen för att ha kvällsgröten klar när du kommer hem från jobbet också, förstås.
Gammaldags risgrynsgröt (4-6 port.)
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 nypa salt
50 g smör
2 msk råsocker (alt. vanligt strösocker)
1 kanelstång
1 l gammaldags mjölk
Lägg grötris, vatten och salt i en stor kastrull och koka i 10 min. Tillsätt smör, socker, kanelstång och gammaldags mjölk och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan och låt svälla i 6-8 timmar, t.ex. över natten. När gröten svällt, rör om och värm gröten innan servering.
När riset har kokt är det bara att hälla på gammaldags mjölk och låta allt koka upp. Sen är det bara att ställa grytan åt sidan och låta gröten svälla i lugn och ro.
Efter 6-8 timmar ser risgrynsgröten ut så här. Då är det bara att röra om och värma!
Jag gillar att äta min risgrynsgröt enkelt, med mjölk och kanel bara. Fast körsbärssås eller saftsoppa är ju också gott förstås. Vad gillar du att toppa din risgrynsgröt med?
Inlägg i samarbete med Hjordnära.