Quantcast
Channel: Fredagsmys & vardagslyx – Middagstips & enkla recept på vardagsmat
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

De frasigaste pannkakorna du gräddat

$
0
0

Recept på frasiga pannkakor

Att steka pannkakor kan vara den tråkigaste kökssysslan av dem alla. Man behöver ladda med bra musik på stereon och några bra dansmoves, så man har något att underhålla sig med medan pannkakan sköter sitt. Det tar ju en sådan evinnerlig tid… Därför är det extra viktigt att pannkakorna blir goda när de äntligen är klara.

Det här receptet på pannkakor är verkligen kanonbra. Förutom att pannkakorna blir frasiga och härliga så är de dessutom glutenfria, så att fler kan njuta av goda pannkakor.

Okej, är du redo? Nu steker vi världens frasigaste pannkakor!

Rismjölspannkakor (ca 8 st.)

2 1/2 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk
2 dl vatten
4 ägg
Smör/olja att steka i

Blanda rismjöl, bakpulver och salt. Vispa i lite vätska i taget tills du har en slät smet. Vispa sedan ner äggen. Smeten är lite lösare än vanlig pannkakssmet, men det är helt i sin ordning. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet i pannan (ca 1 dl per pannkaka). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Du kan behöva vispa igenom pannkakssmeten efter en stund, eftersom den annars kan skikta sig. Stek snygga pannkakor på medelhög värme.

Njut dina frasiga pannkakor med frukt, bär eller sylt eller ät pannkakorna till middag tillsammans med en bönröra, rivna morötter, stekt svamp. Eller kanske varma, ugnsstekta körsbärstomater och getost? Det är klart att pannkakor kan vara en bra middag. Men min sista pannkaka… Den får gärna vara med sylt!


Fläskfilé i ugn allt-i-ett

$
0
0

Fläskfilé är något som inte landar på våra tallrikar särskilt ofta här hemma. Delvis för att fläskfilé är rätt dyrt och delvis för att det är sällan vår butik har ekofilé hemma.

Så när vi väl äter fläskfilé, då vill jag att den ska bli riktigt mör och go’!

flaskfile-alltiett-potatis

Fläskfilé i ugnen är bästa sättet för att få en mör, god fläskfilé, tycker jag. Här kör jag den i ugnen tillsammans med tillbehören, så att hela middagen blir klar samtidigt.

Smidigt värre!

Eftersom fläskfilén är så mör i sig så behöver den inte marineras länge alls. 20 minuter räcker gott för att ge smak åt köttet! Den här gången valde jag att göra en marinad med lite souvlakiinspiration. Vitlök, timjan och citron – det smakar sommar!

Fläskfilé i ugn allt-i-ett (3-4 port.)

1 fläskfilé
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kg rotfrukter (potatis, morot, palsternacka…)

Lägg fläskfilén i en marinad av olja, citron, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Låt ligga ca 20 min medan du förbereder resten. Sätt ugnen på 200°. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg på en plåt. Stek mitt i ugnen i 15 min. Under tiden, bryn fläskfilén på hög värme. Lägg fläskfilén på plåten med rotfrukter, häll över marinaden och ev. lite extra olja över rotfrukter och stek sedan mitt i ugnen i ytterligare 20 min. Låt gärna köttet vila några minuter innan du skär upp.

Servera gärna som vi gjort här, med tzatziki och grekisk bondsallad med gurka, tomat, rödlök och fetaost.

bryna-flaskfile
Bryn fläskfilén först för fin färg och smak. Den ska bara få färg, så det är bara att brassa på med värmen här. Fullt ös gäller alltså!

flaskfile-i-ugn
Fläskfilén lagas i ugnen tillsammans med rotfrukterna – allt på en plåt! Fläskfilén behöver lite mindre tid i ugnen, den åker in först efter en kvart.

flaskfile-middagstips

Hemmagjorda hamburgare

$
0
0

På den tiden jag fortfarande sprang på barnkalas så var hamburgare hårdvaluta. Om någon hade hamburgare istället för korv (det var de enda alternativen som fanns) på sitt barnkalas så visste man att det var ett bra barnkalas.

Hamburgare recept

Hamburgare är fortfarande en av mina favoriter, men nu för tiden gärna hemmagjorda och allra helst grillade. Det är finfina grejer, det!

Jag läste någonstans (frågan är om det inte var Jonas Cramby som tipsade?) om att blanda vanlig nötfärs med bacon för att få rätt fetthalt i hamburgare, om man inte hittar högrevsfärs eller maler själv. Högrevsfärs är fetare än vanlig färs och det extra fettet gör hamburgarna saftiga och goda. Ägg eller extra kryddning mer än salt och peppar behövs inte i hamburgarna.

Det här är en lite rökig burgare, med bacon (gånger två om du har det i färsen!) och rökt paprikapulver i hamburgerdressingen. Vardagslyx!

Hemmagjorda hamburgare (4 st.)

Hamburgare:

600 g högrevsfärs (alt. 500 g vanlig nötfärs + 1 pkt bacon, hackat)
Salt, peppar

Hamburgerdressing à la kokboken Nytt bröd:

1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl crème fraiche (alt. matlagningsyoghurt)
2 msk majonnäs
1 msk ketchup
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk sambal oelek
1 krm cayennepeppar
Salt

Tillbehör:

Bacon, salladsblad, tomat, rödlök, ost, hamburgerbröd

Krydda färsen med salt och peppar och forma till 4 hamburgare, större än du vill ha dem när de är klara eftersom de drar ihop sig under stekningen. Låt ligga i rumstemperatur medan du rör ihop dressingen och förbereder tillbehören. Stek eller grilla hamburgarna tills de har fin färg på ena sidan, vänd, lägg på ost och låt andra sidan också få fin färg.

Hamburgare med bacon eller högrev, utan ägg
Gör hamburgarna större än du vill ha de färdiga, de drar ihop sig under stekningen.

Tillbehör till hamburgare
Förbered tillbehören innan du sätter igång med att steka eller grilla hamburgarna.

Hamburgare med ost
Lägg osten på hamburgarna efter första vändningen, så hinner den smälta så här fint…

Grilla hamburgare Hamburgerbröd surdeg

En grillpanna är en bra kompromiss när vädret inte inbjuder till att dra ut grillen. Då får du de där läckra ränderna ändå, och snygg mat smakar ju på något vänster godare. Glöm för guds skull inte att grilla på bröden lite också, så blir de extra goda (och snygga!).

Vi testade de nya bröden Brooklyn Burger Buns från Korvbrödsbagar’n. Surdeg, trevlig yta och god smak. Överlag ett okej hamburgerbröd om man inte vill baka själv!

Hemmagjorda hamburgare recept
Hamburgaren är klar – vassego’ och hugg in!

Torsk med krämig polenta och svampfräs

$
0
0

torsk-polenta-svamp-middagstips

Vad gör man när potatismossuget kommer mitt i högsommaren, när det enda potatismos man kan göra blir klister? Jo, man vevar ihop en gryta full med krämig polenta, förstås.

Faktum är att krämig polenta funkar bra både till falukorven och köttbullarna och dessutom så slipper du skala potäter tills händerna ser ut som russin. Den enda nackdelen är egentligen att du måste vara snabb som attan med att äta upp polentan innan den stelnar… Men stelnar den så steker eller grillar du den bara istället, så har du plötsligt en annan rätt som är precis lika god!

Här serverade jag polentan till torsk som jag stekte i smör och en hel drös med stekt, blandad svamp. Superenkelt middagstips som ändå känns lite vardagslyxigt!

Torsk med krämig polenta och svampfräs (4 port.)

1 l blandad svamp
Smör
Kinesisk soja
Salt, peppar
4 bitar torskrygg, ca 500 g (alt. annan fisk)
7 1/2 dl buljong (vatten + tärning/fond)
1 1/2 dl polenta
1 näve riven ost (gärna en smakrik, lagrad sak)

Tärna svampen och stek den på medelvärme i en torr panna tills svampen sjunkit ihop. Lägg i en klick smör mot slutet och blanda om. Smaka av med soja, salt och peppar. Torka rent pannan och hetta upp mer smör. Salta och peppra torskfiléerna och stek på båda sidor tills fisken är gyllene utanpå och vit inuti. Koka upp buljong under tiden. Vispa ner polenta i den kokande buljongen och låt koka på låg värme i 6 minuter. Vänd ner osten och smaka av. Ät direkt!

bong-schalottenloksfond
Jag har sagt det förr, men jag säger det igen: Schalottenlöksfond… Ah-ma-zing. Använder den till allt. Här gav den polentan en lite halvtrist färg, men oj, vad gott det blev!

kramig-polenta-recept
Gillar du polenta?

Grillpannevåfflor (glutenfria!)

$
0
0

Jag levde länge utan våffeljärn. Jag önskar att jag kunde säga att det var under denna period som jag av grav våffelbrist testade att göra våfflor i grillpannan – det hade varit en fin, lite sådär artsy presentation av receptet.

Istället är det nu på senare tid som jag, trots våffeljärnsinnehav, testade att grädda våfflor i grillpannan efter att ha läst om det någonstans. Testa, du också!

Våfflor utan våffeljärn

Om du tycker det är knepigt att vända en hel, stor våffla kan du steka fler små – det funkar lika bra! Har du ingen grillpanna men är obotligt våffelsugen så funkar det förstås lika bra att grädda samma våffelrecept i ett våffeljärn också. Och ja, vill du hellre använda ditt vanliga våffelrecept så går ju säkert det också!

Nu till receptet:

Grillpannevåfflor (2 st stora)

3 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
Smör/olja att steka i

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en klumpfri smet. Vispa ner äggen. Smält smör eller olja i grillpannan och grädda stora våfflor på medelvärme i grillpannan, ca 5 min/sida, tills de har fin färg på båda sidorna.

Servera gärna grillpannevåfflorna med vi gjorde här, med jordgubbar och färskost blandad med grädde och vaniljpulver, eller gör en matig variant med knaprigt bacon och stekt ägg. (Förslagsvis med lös gula som liksom rinner ut över den krispiga våfflan… Ja, men du förstår ju hur gott…)

Glutenfria våfflor
Grädda våfflor utan våffeljärn? Jajemen!

Köttbullar med ölgräddsås

$
0
0

Middagstips husmanskost, köttbullar

Jag hittade det här receptet på inne hos Sofie och för en gång skull blev det av att jag testade ett recept jag läst om istället för att lägga det på hög för framtida behov. Men det är kanske inte så konstigt – du hör ju – köttbullar i ölgräddsås. Oemotståndligt.

Köttbullar är husmanskost i sitt esse!

Jag gör mina köttbullar på blandfärs och utan ströbröd eller liknande, då tycker jag att köttbullarna blir godast och saftigast! Nötfärs går också bra att göra köttbullarna på, om du hellre använder det. Såsen är en gräddsås som fått smak av öl. Den runda grädden trivdes verkligen med den lite beska ölen – varför har jag inte testat det innan? Annorlunda och väldigt gott, till och med för mig som annars inte dricker öl.

(Det här är för dig, Niklas! Hoppas att Sandra gillar det också.)

Köttbullar med ölgräddsås (4 port.)

Köttbullar:

1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1/2 dl grädde

Ölgräddsås:

2 dl öl (jag använde ljus lager, men testa gärna en annan öl du gillar)
2 msk senap
2 1/2 dl grädde
1 msk kalv- eller oxfond
Salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör eller olja. Smaksätt färsen med löken, salt och peppar och bind ihop den med ägg och grädde. Rulla köttbullar och stek dem gyllene runtom. Lägg köttbullarna åt sidan. Häll öl i stekpannan och låt reducera till hälften. Tillsätt senap, grädde och fond och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av. Lägg ner köttbullarna igen och låt dem bli varma i såsen.

Ät med potatis, lingonsylt och pressgurka. Vi grillade broccoli i ugnen till också, gott!

Recept på köttbullar
Jag steker köttbullarna på ganska hög värme först och sänker sedan värmen, lägger locket på och låter köttbullarna sakta bli klara inuti. Då blir köttbullarna saftiga!

Köttbullar och gräddsås med öl

Potatissallad med grön jalapeño

$
0
0

Potatissallad, gott till grillat

Vad du slänger på grillen denna eminenta fredag vet du säkert redan. Tips på goda tillbehör till det grillade brukar däremot vara välkommet. Här kommer ett recept på en god potatissallad med lite sting från grön jalapeño. Om grillvädret inte infinner sig passar potatissalladen lika bra till kassler eller något annat kallskuret.

Potatissallad med yoghurt, dill och grön jalapeño (4 port.)

1 kg kall, kokt potatis (gärna nypotatis)
2/3 gurka
1 msk hackad, grön jalapeño
1 1/2 dl hackad, färsk dill
1 1/2-2 dl turkisk yoghurt (alt. annan matlagningsyoghurt)
Salt

Skär potatis i stora bitar. Tärna gurkan. Hacka jalapeñon och dillen. Blanda gurka, jalapeño och dill med yoghurt och vänd sist ner potatisen försiktigt. Smaka av.

Vardagslyx: Räktacos

$
0
0

Man får ju förstås tycka som man vill, men den där skaldjurshysterin, den som når sitt esse nu i kräfttider… Den kommer jag aldrig att förstå. Däremot har jag lärt mig att äta räkor. Jojomen! Särskilt så här, varma och kryddade med massor av goda kryddor. Och får jag guacamole och mangosalsa till, ja då jäklar går jag med på det mesta!

Räktacos, fredagsmys med annorlunda tacos

Har du provat att göra tacos med räkor någon gång? Prova vetja, det är väldigt gott! Räkor känns mer lockande än köttfärs så här i sommarvärmen, så räktacos är faktiskt ingen dum idé alls om du vill ha en paus från grillen en varm sommardag.

Värt att tänka på är att räkorna inte vill tillagas för länge. För att undvika gummiräkor ska de egentligen bara värmas upp hastigt i kryddorna och direkt hoppa över i tacoskalet.

Räktacos (4 port.)

400 g skalade räkor
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 msk limejuice
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Smör/olja att steka i
1 msk tomatpuré
Salt, peppar

Blanda räkorna med spiskummin, sambal oelek och limejuice. Låt ligga och gosa medan du hackar löken och pressar vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, rör om och vänd sedan ner de kryddade räkorna. Låt alltsammans bli varmt någon minut. Servera!

Guacamole till tacos Mangosalsa till tacos

 

Räktacosen åt vi i hårda majsskal och där samsades de kryddiga räkorna med lite grönsallad, guacamole (Hur kan man inte älska guacamole?! Bästa röran som finns!) och en salsa på mango, paprika och gurka. Mycket fräscht måste jag säga! Näringstätt, bra protein, trevliga fetter och blandade grönsaker. Och himlans gott också, förstås.

Vilken höjdare, va’!

Räkor i tacos, recept
Räktacos – ett middagstips värt att testa till helgen, tycker jag.


Ost- och svamppaj

$
0
0

Är du en svampplockare? Det är jag… Om jag får plocka dem i butiken! Mer tålamod än så har jag inte, även om jag tokönskar att jag hade. Om du har turen att ha det där tålamodet av guld gör du förstås den här pajen med dina senaste skogsfynd. Om du är som jag, så kanske du blandar lite från butiken eller så kör du bara med champinjoner, som jag gjorde den här gången.

Recept på svamppaj

Som vardagsmiddag tillsammans med en sallad räcker pajen till fyra personer, men om du lägger till lite kallskuren skinka, lite frukt i skivor, en stor blandsallad och en klick pesto att servera till, så har du plötsligt en liten buffé för sex personer mitt i veckan. Inte illa va?!

Ost- och svamppaj (4-6 port.)

Pajskal:

3 dl mjöl (vetemjöl eller annan mjölblandning du föredrar)
100 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlök
400 g svamp (blanda gärna sorter)
Smör/olja att steka i
2 tsk timjan
Salt, peppar
2 1/2 dl mjölk
3 ägg
200 g riven ost (gärna en smakrik, långlagrad variant)

Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. Fräs hackad lök, vitlök och svamp. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Smaka av. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 15 min. Blanda mjölk, ägg och ost. Bottna det förgräddade pajskalet med svampblandningen och häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 min. Låt gärna stå en stund innan du skär upp.

Kycklingnuggets med sötpotatisklyftor

$
0
0

Sötpotatisklyftor och kycklingnuggets

Kryddiga kycklingnuggets med sötpotatisklyftor och limedipp – hur låter det som middagstips till fredagskvällen?

Vi åt det här till middag igårkväll och jag kan lova att det gick hem även hos vuxna. Det är roligt att dippa! Här har du lite kryddiga (men inte heta) kycklingnuggets, söta klyftor av sötpotatis och dippvänliga sockerärter, som alla smakar så himla gott till den friska dippen med lime. Om du är på det humöret behöver du inte ens bestick – bra va?

Cajunkrydda

I mina kycklingnuggets använde jag den här kryddblandningen, som du hittar i lite större, välsorterade butiker. Hittar du inte cajunkrydda går det bra att använda någon annan kryddblandning, som till exempel torr grillrub eller helt vanlig tacokrydda!

Nu, till receptet:

Kycklingnuggets, sötpotatisklyftor och limedipp (4 port.)

Kryddiga kycklingnuggets:

600 g kycklinglårfilé (alt. kycklinginnerfilé)
2 dl ströbröd
2 msk cajunkrydda (alt. annan kryddblandning, se tips ovan)

Sötpotatisklyftor med sockerärter:

4 sötpotatisar, ca 1 kg
Flingsalt
200 g sockerärter

Limedipp:

2-3.dl naturell matlagningsyoghurt
1 lime
Salt

Olja att steka i

Sätt ugnen på 225°. Klyfta sötpotatisen, droppa över lite olja och strö över flingsalt. Stek mitt i ugnen i ca 30 min. Blanda yoghurt med riven limeskal och limesaft. Smaka av och ställ i kylen fram tills servering. Skär kycklingen i 2 cm stora tärningar. Blanda ströbröd med krydda och doppa kycklingbitarna noggrant i ströbrödsblandningen. När sötpotatisklyftorna börjar bli klara, lägg ner sockerärterna i formen och låt gå med i ugnen sista minuterna. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna (gärna en med lock) och stek dina kycklingnuggets tills de är gyllene runtom. Låt dem gärna ligga på en bit hushållspapper några minuter innan servering.

Få ut mer saft ur limenRulla limen mot bänken, så får du ut mer härlig limesaft till limedippen.

Sötpotatisklyftor och sockerärterNär klyftorna nästan är klara vänder du ner ärterna, så att de hinner bli varma.

Kycklingnuggets, middagstips
Låt dina kycklingnuggets rinna av på en bit hushållspapper en stund innan servering.

Kycklingnuggets receptFrasiga kycklingnuggets, söta klyftor och perfekta små munsbitar av ärter att doppa i limeyoghurten – det tycker jag att du ska äta ikväll. Klara, färdiga, dippa!

Salsicciafylld zucchini

$
0
0

Salsicciafylld zucchini, middagstips

Jag gillar att fylla saker. Jag fyller frallor med tonfiskröra, paprikor med köttfärsröra, isterband med rödbetor och zucchinisar med korvröra, som vi åt för ett par veckor sedan.

Färsk, rå korv är himla smidigt eftersom det i princip är färdigkryddad köttfärs. Som ett halvfabrikat modell bättre, kan man säga! Jag använder salsiccia här, men gillar du någon annan korv bättre så går det lika bra att använda vilken rå korv som helst egentligen.

Det här blir dögott alltså! Prova!

Salsicciafylld zucchini (4 port.)

1 gul lök
4 tomater
2 zucchinis
600 g salsiccia
Smör/olja att steka i
3 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 skvätt vatten
1 näve riven ost

Sätt ugnen på 225°. Hacka löken. Tärna tomaterna. Halvera zucchinisarna på längden och gröp ur. Spara hälften av innanmätet och tärna detta. Skär en skåra i korvskinnet och plocka ur korvens innanmäte. Fräs löken och höj sedan värmen när du lägger i korvfärsen, så att färsen blir lite brynt. Tillsätt tomatpuré, tärnade tomater, tärnad zucchini, fond och en skvätt vatten. Låt puttra ihop utan lock. Salta zuccihinihalvorna lätt och ställ in mitt i ugnen i 10 min. Fyll därefter de lite mjuknade zucchinihalvorna med korvfärsfyllningen och toppa med riven ost. Gratinera i ytterligare 10 min, tills de fått fin färg.

Färsk salsiccia, korvSalsicciakorven ska vara färsk! Då kan du gröpa ur innanmätet så här.

Gröpa ur zucchiniGul zucchini, snygg va? Grön zucchini går lika bra – välj ett ganska rejält exemplar!

Salsicciafyllning, färsk korvSå här ska fyllningen se ut när den är klar: inte rinnig, utan ganska tjock och matig.

Zucchini, salsiccia och ostFyll zucchinihalvorna med korvfärsfyllningen och toppa med riven ost. In i ugnen!

Fylld zucchini i ugn
Färdigt! Vi åt med ärtskott och salladsärter frästa i olja med lite flingsalt över. Gott, gott!

Vegetariska bönburgare med rökt paprika

$
0
0

Jag minns när vi började äta mer vegetariskt hemma. Jag tyckte att det var spännande att laga vegetariskt, men samtidigt jättesvårt att komma på vegetarisk mat som kändes fredagsmysiga… Oj, vad mycket jag lärde mig av att kliva ur bekvämlighetszonen!

Recept på vegetarisk bönburgare

Nu, några år senare, äter vi vegetariskt till middag lika ofta som vi äter kött och jag har inga större problem med att komma på vegetarisk middagsmat till helgen, även om det gärna blir så att vi äter mer kött på helgen och mer vegetariskt i veckorna.

Den här bönburgaren åt vi förra fredagen och jag måste säga att den blev väldigt lyckad trots (tack vare?) de enkla ingredienserna och tillbehören. Bönburgaren blev dessutom väldigt lik en nötfärsburgare i färgen, även om smeten någonstans mitt i var väldigt lik cement – men det kan ju inte bli annat när man mixar vita och svarta bönor… Paprikapulvret ger den rätta färgen och en lite rökt, grillad smak som passar perfekt till coleslaw och BBQ-sås, som vi åt till. Gör som vi eller servera med dina favorittillbehör.

Bönburgare (4 port.)

1 burk kokta, vita bönor,  ca 230 g avrunnen vikt
1 burk kokta, svarta bönor, ca 230 g avrunnen vikt
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
2 krm peppar
Smör/olja att steka i

Mixa väl avrunna bönor till en halvslät smet och blanda ner ägg, potatismjöl och kryddor. Forma till biffar (4-6 st.) och stek tills de har fin färg på båda sidor. (Om smeten blir för kladdig för att forma kan du klicka ut smet direkt i stekpannan och platta ut till biffar med stekspaden.)

Nu kan helgen komma. Trevlig helg på dig!

Quiche Lorraine

$
0
0

[Kuik Lårräjn] har vi alltid sagt, på redi’t bre’ smålän’ska – så döm om min förvåning när jag insåg att det tydligen inte alls uttalas så.

Quiche Lorraine – med tjusigt, franskklingande uttal – är en matpaj med äggstanning och bacon. Så när jag istället använder kassler och lägger till ost… Då kanske det är okej om jag fortfarande uttalar det [Kuik Lårräjn], eller vad säger du?

Quiche lorraine, ost- och skinkpaj

När det kommer till pajdeg finns det helt klart utrymme för att experimentera. Den här gången använde jag dinkelmjöl och havrekli i pajdegen. Det gav mig en godare och mer fiberrik, men fortfarande ljus, pajdeg. Jag gillar också grövre pajdegar bakade på fullkornsmjöl. Jag skriver vetemjöl i receptet, som är en bra grund, men prova gärna att blanda lite olika mjölsorter! Du kanske vet en mjölblandning du gillar?

Quiche Lorraine, ost- och skinkpaj (4 port.)

Pajdeg:

1 dl rapsolja (alt. 100 g smör eller hälften-hälften)
3 dl vetemjöl (alt. annan mjölblandning du gillar)
2-3 msk vatten

Fyllning:

300 g kassler (alt. bacon, rökt skinka eller liknande)
3 ägg (+ 1 till pensling)
3 dl mjölk
2-3 dl riven ost (gärna en smakrik, lagrad sort)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda

Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop olja, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut i pajformen och ställ i kylen medan du tärnar kasslern och vispar ihop ägg, mjölk, ost och kryddor. Nagga pajskalet och förgrädda det i 15 min. Pensla ev. pajskalet med ett uppvispat ägg efter förgräddning. Bottna pajskalet med tärnad kassler och häll äggstanningen över. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. eller tills pajen stannat. Låt gärna vila några minuter innan servering.

Pajdeg ska vila
Pajdegen åker in i kylen för att vila medan du fixar fyllningen eller pillar dig i naveln.

Pajdeg med dinkel och havrekli
Nagga pajdegen och förgrädda i 200° i 15 minuter.

Kassler i paj Paj med skinka, ost och äggstanning
Jag penslar det förgräddade skalet med uppvispat ägg för att få skalet extra sprött. Det är lite överkurs, men testa gärna! Tärna kasslern och lägg på botten av pajskalet. Häll över äggstanningen och skjutsa in i ugnen igen i ungefär 40 minuter!

Paj, middagsdags
När pajen fått vila är det bara att ställa fram den på bordet och middagen är klar!

Tacokyckling med gyllene majsröra

$
0
0

Av alla möjliga och omöjliga kycklingdelar gillar jag nog kycklingklubbor mest ändå. Vi hade en diskussion om det där på jobbet i veckan, och jo visst, du får mecka bort benen och det är inte i alla rätter det blir bra med kycklingskinn. Men kycklingklubborna är så saftiga och matiga. Så här, grillade i ugnen, blir skinnet riktigt krispigt också. Det gillar jag! Vilken kycklingdel gillar du bäst?

Kycklingklubba med tacokrydda

Med tacokryddor blir kycklingen så god att du kommer att vilja slicka dig om fingrarna för att inte gå miste om något. Mmm! Jag gjorde egen tacokrydda med vitlök, chili, spiskummin, paprikapulver och oregano.

Majsröran blir krämig och härlig. Rostningen av majsen innan mixningen gör smaken alldeles fantastisk och dessutom doftar det så gott…

Tacokycklingklubbor med gyllene majsröra (4 port.)

Tacokycklingklubbor:

1/2 dl olja
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk japansk/kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
4 stora kycklingklubbor, ca 1 kg

Gyllene majsröra:

400 g majskorn
1 skvätt rapsolja
1 tsk sambal oelek
Salt

Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, tomatpuré, honung, soja, pressad vitlök och kryddor till en marinad. Blanda kycklingen med marinaden. Lägg på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 40 minuter. Gör majsröran under tiden. Stek majsen i olja tills de är gyllene och doftar. Blanda med sambal oelek, salt, peppar och en liten skvätt olja till, tills du har en krämig röra. Prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag.

Rostad majs, majsröra
Majsröran görs av rostad majs, sambal oelek och en liten skvätt olja. Enkelt!

Tacokyckling med majsröra, middagstips
Till tacokycklingen och majsröran åt vi en grönkålssallad och klyftpotatis.

Fiskburgare med ärtguacamole

$
0
0

Grön, grönare, grönast! Avokado, gröna ärter, lime och grön tabasco – det blir väl inte grönare än så? Galet gott tillsammans också och en perfekt kompis till fiskbiffen i den här fiskburgaren. Finfint fredagskäk, det här!

Fiskburgare med ärtguacamole

Jag panerar gärna mina fiskbiffar med havregryn, eftersom jag gillar den speciella frasigheten som havregrynen ger. Ströbröd funkar också, om du hellre använder det. Att utesluta paneringen går också bra, förstås.

Servera fiskburgarna som de är eller tillsammans med ugnsrostad sötpotatis eller vanlig klyftpotatis. Mmm… Nu tror jag bestämt att helgen kan komma!

Fiskburgare med ärtguacamole (8 små burgare)

Fiskbiffar:

800 g fiskfilé
2 ägg
4 msk potatismjöl
Salt, vitpeppar
3-4 dl havregryn (alt. ströbröd)
Smör/olja att steka i

Ärtguacamole:

2 1/2 dl gröna ärter
1 avokado
1 msk lime
Några stänk grön tabasco (alt. sambal oelek)
Salt

Till servering:

8 hamburgerbröd
Tomat, gurka, salladsblad…

Mixa ingredienserna till guacamolen och smaka av med tabasco och salt. Ställ åt sidan medan du gör fiskbiffarna. Mixa fiskfilé, ägg, potatismjöl, salt och peppar till ett slätt mos. Forma till biffar och vänd i grovkrossade havregryn. Stek tills fiskbiffarna har fin färg på båda sidor. Servera i bröd tillsammans med ärtguacamole och grönsaker.

Fler burgare:

kycklingburgare hamburgare bonburgare
Alla burgare på bloggen »


Älgfärslasagne

$
0
0

Jag var på älgjakt häromsistens. På Maxi.

Fördelen med att jaga älg i mataffären är att jag slipper frysa häcken av mig i ett älgtorn. Nackdelen är väl att det är lite mer folk att brottas med och så naturupplevelsen som jag missar då, förstås. Men jag kan ju ut och gå i skogen utan ett gevär…

Recept på älgfärslasagne

Oavsett om du själv jagat rätt på din älg i skogen eller bara gjort som jag och köpt vakuumförpackad färs i butiken, så tycker jag att du ska göra en älgfärslasagne. Lasagne tar ju en liten stund att ro ihop, men i gengäld kan du göra en rejäl lasagne som räcker för många galet goda matlådor att förgylla jobblunchen med.

Älgfärslasagne (4-6 port.)

1 gul lök
400 g champinjoner (alt. annan svamp)
1/2 zucchini
2 morötter
Smör/olja att steka i
500 g älgfärs
1 tsk timjan
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk vilt- eller oxfond
3 dl grädde
4 dl crème fraiche
Salt, peppar
250 g lasagneplattor
200 g riven ost (gärna en lagrad, smakrik sort)

Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken. Tärna svampen. Riv zucchinin och morötterna. Hetta upp lite fett i en stekgryta och bryn färsen. Låt lök, svamp, zucchini och morötter fräsa med några minuter, tills svampen sjunkit ihop. Tillsätt timjan, rödvin, vatten, fond, grädde och crème fraiche och låt koka i ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Varva såsen med lasagneplattor och riven ost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med sås. Toppa med lite extra riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min, eller tills pastan är kokt.

Snabbaste pizzan i stada

$
0
0

Libapizza, middagstips till fredagsmyset

Har du provat att göra pizza på libabröd någon gång? Tortillapizza, knäckepizza och sconesdegspizza i all ära, men pizza på libabröd är något speciellt.

Libabröd är ett slags stort, orientaliskt tunnbröd – du kanske känner igen det från en och annan kebab- eller falafelrulle. Rollen som pizzabotten sköter libabrödet mycket bra genom att bli sådär härligt krispigt, som en riktigt tunn pizza från en lite bättre pizzeria. Libabröd hittar jag i de flesta större butiker i stan. De brukar finnas i brödhyllan, men jag vet att de ofta levereras frysta, så du kan säkert hitta dem i frysen i vissa butiker.

Libabröd, rökt dog, ost, tomat, basilika

Libapizzan toppar du med precis vad du vill. Duka fram en buffé på köksbänken och låt familjen och vännerna bygga ihop sin egen libapizza. Vi blandade tomatpuré med en god olja, salt och peppar för att få en snabb tomatsås att breda över brödet. Sedan toppade vi denna gången libapizzorna med rökt bog, färsk tomat, mozzarella, chèvre och färsk basilika.

Eftersom libapizzorna blir klara på runt 5 minuter i en 225° varm ugn, kan alla grädda sin egen pizza och ändå äta middag samtidigt. Jag älskar när man kan vara ett helt gäng i köket och laga mat tillsammans!

Snabb pizza recept  Pizza på libabröd
Bred tomatpuréröran på libabrödet. Toppa med vad helst du önskar – här har vi rökt bog, bifftomat och chèvre. Skjutsa sedan in libapizzan i mitten av ugnen.

Recept på snabb pizza på libabröd

Det här var en snabbt litet fredagsmiddagstips från mig. Nu tar jag snart helg, och inte vilken helg som helst, för den här helgen bjuder på årets höstjulafton! Du som har följt mig ett tag vet kanske att jag varje höst firar jul tillsammans med ett par kompisar. I år är det Maria som är värdinna och jag och skumtomtarna tar imorgon tåget norrut mot glögg, julkalender och massor av julmat. Som jag har längtat!

Jag hoppas att du får en skön helg, du också. Vi hörs på söndag!

Vilda hösttacos

$
0
0

Fredag = tacos, eller? Vågar du uppdatera tacosen har jag ett riktigt bra middagstips här. Lite tacos 2.0, vilda hösttacos eller helt enkelt vildsvinsfärs på tacovis! Och du som redan tyckte att dina vanliga tacos var försvenskade…

Svenska hösttacos

Jag har använt viltsvinsfärs här, men älg- eller nötfärs borde också fungera fint. Färsen kryddade jag med lite av våra vanliga tacokryddor men också lite extra svartpeppar och timjan som passar så bra till vilt, tycker jag. Färsen får sällskap av äpple, bladspenat, svamp och krispig rödkål samt två olika såser – en gräddfilssås med sting av pepparrot och en chilihet lingonsylt (som ersätter tomat-tacosåsen på ett förbaskat bra sätt, om jag får säga det själv). Hårt tunnbröd ersätter nachochipsen och tortillabrödet.

Det ju något väldigt mysigt med all form av plockmat, inte sant? Alla runt bordet plockar från samma skålar, väljer det som lockar mest och liksom äter tillsammans på ett helt annat sätt än annars. Det tycker jag är en av tjusningarna med tacos!

Det är så himla gott, det här. Våga prova ikväll!

Vilda hösttacos (4 port.)

Färsen:

500 g vildsvinsfärs (alt. älg- eller nötfärs)
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 skvätt vatten

Tillbehör:

Svampfräs (1 l blandad svamp, 1 gul lök)
Pepparrotsdressing (2 dl gräddfil, 2-3 msk riven pepparrot)
Heta lingon (3/4 dl lingonsylt, 1-3 tsk sambal oelek)
Hårt tunnbröd
Tärnat äpple
Tärnad tomat
Strimlad rödkål
Färsk spenat
Långlagrad hårdost

Smör/olja att steka i
Salt, peppar

Börja med att förbereda tillbehören. Tärna svamp och fräs tillsammans med hackad lök tills den sjunkit ihop och löken är mjuk. Blanda ihop ingredienserna till pepparrotsdressingen och de heta lingonen i två skålar. Lägg övriga tillbehör i olika skålar. Bryn färsen. När den fått fin färg, blanda ner kryddor och en skvätt vatten. Stek ytterligare ett par minuter. Servera färsen med tillbehören!

Heta lingon och andra nya tacotillbehör Tacos på vildsvinsfärs
En klick med de heta lingonen på tacosen, aaaalltså… Så jäkla gott!

Annorlunda tacos, middagstips
Vildsvinsfärs, bladspenat, hårda tunnbröd, rödkål, svampfräs, heta lingon, tomat, pepparrotsdressing och lite långlagrad hårdost. Middagen är serverad!

Vegetarisk tacogratäng

$
0
0

Att vakna av grannens väckarklocka en timme innan din egen ringer är inte det bästa sättet att vakna en fredagsmorgon. Bara ett tips, sådär. Åh, lyckan med att bo i flerbostadshus… Nåväl, dagen artar sig ändå rätt bra tycker jag. Ikväll ska jag och Daniel ut och äta indiskt i stan och det kan ju inte bli annat än bra.

Jag menar; indiskt käk. Finns det något bättre?

Vegetarisk tacogratäng

Vad ska du äta ikväll? Om du inte vet riktigt än så kanske detta kan vara ett alternativ. För mexikanskt käk, det är ganska fint det också. Sen hur mex den här tacogratängen egentligen är, det tål nog att diskuteras. God är den i alla fall!

Quinoa och grönsaker ersätter tacofärsen i den här tacogratängen, och vips blir tacogratängen vegetarisk. Med det krämiga osttäcket behövs egentligen ingen annan sås, men en guacamole sitter ju aldrig fel. Nachochips är också gott till.

Ha en skön fredag!

Vegetarisk tacogratäng (4-6 port.)

3 dl quinoa (gärna röd)
Grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 purjolök
Smör/olja att steka i
1 påse tacokrydda (alt. hemmagjord)
1 burk majs, ca 200 g
1 burk svarta bönor, ca 230 g
4 tomater
1 paprika
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
150 g riven ost
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 krm vitpeppar
Några stänk tabasco (alt. 2 finhackade jalapeños)

Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan i buljong i 15-20 min. Strimla purjon och fräs den mjuk. Vänd ner tacokryddan, majs och svarta bönor. Blanda med hackade tomater, hackad paprika och den kokta quinoan. Lägg blandningen i botten av en ugnsfast form. Blanda resterande ingredienser till en kräm och bred den som ett täcke över. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, tills osttäcket har fin färg.

Grönsaker och quinoa i gratäng
Färgglatt och härligt med massor av grönsaker!

Middagstips: Tacogratäng Tacogratäng med osttäckeServera den vegetariska tacogratängen med nachochips.

Ugnsstekta baconbiffar i tomatsås

$
0
0

Biffar stekta i ugn med sås

Att steka i ugnen är tacksamt, både för själva matlagningsprocessen och undanstädningen som följer efter den. Här steks enkla färsbiffar som jag lindat in i bacon i ugnen tillsammans med en tomatsås. Biffarna blir supersaftiga av den varsamma tillagningen och på köpet ger biffarna smak till tomatsåsen. Win-win, helt enkelt.

Biffarna passar bra till ris, pasta eller klyftpotatis och en stor sallad.

Ugnsstekta baconbiffar i tomatsås (4 port.)

Tomatsås:

1 gul lök
Smör/olja att steka i
1 pkt krossade/passerade tomater, ca 500 g
2 msk worchestershiresås
2 msk vitvinsvinäger (alt. rödvinsvinäger)
2 tsk honung (alt. socker)
Salt, peppar

Biffar:

500 g nötfärs (alt. blandfärs)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1/2 dl grädde (alt. mjölk)
1 pkt bacon, ca 140 g

Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken och fräs den mjuk. Häll på tomater, worchestershiresås och vinäger. Låt koka under lock medan du gör biffarna. Krydda färsen med salt och peppar och bind sedan ihop den med ägg och grädde. Forma 8 biffar och linda en baconskiva runt varje biff. Smaka av tomatsåsen med honung, salt och peppar. Lägg biffarna ovanpå tomatsåsen i en ugnsfast form. Stek mitt i ugnen ca 20 min, tills biffarna är genomstekta.

Biffar med bacon i tomatsås
Ugnsstekta färsbiffar med bacon och tomatsås.

Viewing all 53 articles
Browse latest View live